Elsasseren Sébastien Husser-Walther, en af ​​de bedste franske spillere i padel-lænestol, ser tilbage på sin historie inden for tennis og padel. Han giver os sin vision om udviklingen af padel i Frankrig med især i sigte den meget smukke internationale turnering af padel-lænestol i Le Mans.

Vidnesbyrd.

Født med en tennisketcher i hånden

“Jeg startede med tennis i en alder af 6 og blev rangeret 15/1. I en alder af 20, efter en dykkerulykke, befandt jeg mig paraplegisk og i kørestol. Men 3 måneder senere havde jeg allerede en tennisketcher i hænderne. I 15 år gennemsøgte jeg turneringer rundt om i verden og nåede mit bedste, den 15. plads i verden. Den dag i dag er jeg stadig 5. franskmand.

Le padel-lænestol, jeg opdagede den under en tennislejr i 2014. For at skære den lidt havde arrangørerne arrangeret en eftermiddag padel for at vise os noget andet. Jeg var så hooked, at jeg kom tilbage samme aften for at gøre det igen... det var kærlighed ved første blik!

Siden da har jeg forsøgt at spille mere og mere regelmæssigt. Jeg er involveret i at arrangere begivenheder, konkurrencer. Jeg er i kontakt med FFT for at forsøge at strukturere vores disciplin så godt som muligt. Efter de første franske konkurrencer, som er blevet spillet siden begyndelsen af ​​2022, er jeg placeret som 1. i den uofficielle franske rangliste.

"Bremsen er manglen på passende infrastruktur"

"I starten var den største hindring manglen på infrastruktur i nærheden af ​​mit hjem. Men i flere år har jeg et kompleks med 2 indendørs baner og 2 udendørs baner 10 minutter væk.

Med hensyn til træning kom jeg ret hurtigt frem i kørestolstennis takket være min "tennis" erfaring siden jeg var lille. De tekniske aspekter, taktik, ledelse af en kamp, ​​vidste jeg. Jeg var nødt til at "tæmme" brugen af ​​sportsstolen, og det var ikke en nem opgave..."

"Jeg spiller med gyldige spillere"

"Da jeg startede padel-lænestol, al denne "tennisoplevelse" hjalp mig enormt meget til at klare mig hurtigt. Ved at lege lærte jeg at lege med vinduerne. Jeg har spillet meget med og mod raske spillere, så når jeg spiller mod kørestolsspillere, er der små taktiske tilpasninger, der skal laves.

jeg tror at padel-lænestol er meget lettere at få adgang til. At være på en mindre mark, have vinduerne, være i dobbeltværelser giver dig mulighed for at lave udvekslinger og have det sjovt ret hurtigt.

Tennis virker mere teknisk for mig i starten, og det tager tid at have det sjovt.

Det er også nemmere at bevæge sig rundt i kørestol padel selvom spillefladen er meget mindre rullende. Men for at finde ud af det, vil en spiller være hurtigere tilfreds med padel… Den sjove side er også meget vigtig!”

"Jeg kan godt lide det faktum at spille med to personer"

"Tennis hjalp mig meget for padel. Volleyen er en af ​​mine stærke sider så med en ketcher af padel, jeg havde det med det samme godt. På den anden side, for at gøre fremskridt er der en teknik, der er specifik for padel gevinst. Det er det, jeg kan lide ved at spille to.

Mit stærke slag padel er service. Både mod kørestols- og stående spillere er det ret irriterende. Den er skimming, hurtig og ret præcis. Til gengæld skal jeg arbejde på variationen for at sløre sporene endnu mere.

Min volley- og boldberøring er også stærke sider.

På den anden side betragter jeg mig selv mere som en venstrespiller, så jeg vil gerne forbedre mit serviceafkast, især på sideruden.

“Glæden ved at se konkurrencerne padel-stole anerkendt af FFT”

"Siden vi har diskuteret emnet, har udviklingen været imponerende. Vi havde overraskelsen og glæden, som konkurrencerne af padel- kørestol er inkluderet i konkurrenceguiden padel af FFT siden begyndelsen af ​​2022. Godkendelsen af ​​vores turneringer er nu mulig. Specifikationerne svarer til en P100.

Vi var allerede i startblokken til at arrangere konkurrencer, men det faktum, at FFT anerkendte vores turneringer, gav et skub til praksis med padel-lænestol.

I øjeblikket er grupper af spillere, over hele Frankrig, skabt til at spille. Næste skridt bliver for dem at etablere kollektiv uddannelse.

Udviklingen har været mere end positiv i de sidste par måneder, det går i den rigtige retning.”

“Du behøver ikke at være 4 kørestolsspillere for at have det sjovt”

“Forhindringen er stadig at anskaffe eller finde en sportsstol til at starte med. Så snart vi finder en, kan vi begynde at have det sjovt. Fordelen er, at du kan spille med tre andre spillere stående, med venner eller familie. Ingen grund til at være fire kørestolsspillere for at have det sjovt...

Sådan spiller jeg meget."

"Klubber må ikke være bange"

"Jeg hørte om disse betænkeligheder fra klubber, der var bange for at byde os velkommen på grund af en formodet nedværdigelse. Så jeg kontaktede de spanske kørestolsspillere, som har spillet i mere end 15 år. Ingen forringelse er blevet observeret i Spanien, og ingen klub har nogensinde været tilbageholdende med at byde dem velkommen.

Spanske spillere bliver ofte inviteret til at spille udstillinger ved WPT-turneringer, så hvis der allerede var nogen skade på overfladen, ville det ikke være blevet gentaget.

Vores lænestole hviler på 3 eller 4 hjul, derfor 3 eller 4 støtter. De er designet til at spille på alle tennisoverflader. Ler er det mest skrøbelige, og vi leger jævnligt på det. Tæppe er også en spilleflade, især i Schweiz.

Vi beskytter vores gaffelaksler i tilfælde af stol-rude-kontakt. Men igen har de spanske spillere aldrig hørt om glasskader på grund af en lænestol. Vi tager meget mindre fart end en stående spiller, så når der er kontakt med glasset, er det meget lettere.

Jeg tror, ​​at generelt kommer denne frygt mere fra mangel på viden. Men jeg kan godt forstå det, det bliver op til os at vise og bevise, at der ikke er nogen risiko for strukturerne.

"Til beviser for padel blandet nemlig et par med en lænestol og uden”

”Jeg er helt til blandede arrangementer med en spiller i kørestol og en anden uden. Alt, der vil tillade folk at se, at opdage padel-lænestol, vil være gunstig for os for udviklingen.

Den eneste regelforskel, når vi spiller i en kørestol, er, at vi kan bruge et 2. bounce (enten 2 bounces før glasset, eller et bounce derefter glas og derefter endnu et bounce). Denne regel er let at tilpasse, når vi spiller med invalide. Sådan spiller jeg meget, jeg har allerede deltaget i turneringer i mit center, og jeg kunne endda tilmelde mig en P25, P100 eller andet med en stående partner. FFT-reglerne tillader det.

Nogle klubber har allerede tilbudt denne formel, og feedbacken, både for kørestolsbrugere og raske spillere, er meget god."

Sebastien HUSSER-WALTHER padel stol

"Til Spanien for at spille mod de bedste"

"En karriere i padel, det forekommer mig kompliceret, men man ved aldrig. Mit mål ville være at spille spanske turneringer. Jeg tager de nødvendige skridt. Det spanske forbund er genstridigt i øjeblikket, men det er hovedsageligt, fordi det er en første, og de ved det ikke. Jeg har allerede haft mulighed for at træne mod de bedste der, niveauet er meget imponerende. De har mindst 15 års erfaring, så 15 år foran os.

Jeg vil se, hvordan denne disciplin udvikler sig, men jeg vil gerne bidrage til dens udvikling. Og så er jeg en konkurrent, så hvis jeg kan vinde et par titler, vil jeg ikke undvære mig selv.

På Le Mans, den første internationale turnering af padel-lænestol

"På Le Mans, Jeg skal spille med Nicolas Vanlerberghe, som har licens hos Ronchin. Det var med ham, jeg opdagede padel-lænestol i 2014.

Denne internationale turnering, den første organiserede i verden, som vil samle mindst fire nationer (Frankrig, Spanien, Belgien, Holland), vil være en opdagelse for alle. Jeg er meget stolt over at være en del af dette eventyr. Det er utroligt, at Albane Vanier formåede at sætte dette arrangement i stand på så kort tid.

På det sportslige plan kender jeg niveauet på spanierne, så vi vil forsøge at irritere dem lidt, og hvis der er en åbning, vil vi ikke tøve. Det hollandske par består blandt andet af Robin Ammerlaan, tidligere verdens nr. 1 i kørestolstennis, dobbelt guldvinder ved de paralympiske lege. Jeg forestiller mig, at med den hånd, han har, må hans spilleniveau være interessant.

Denne weekend i slutningen af ​​august vil være et godt udstillingsvindue for padel-lænestol og jeg har tænkt mig at få mest muligt ud af det!”

Du padel-lænestol hos Roland-Garros i 2023?

"Først og fremmest har du brug for maksimal synlighed og frem for alt et maksimalt antal spillere i "sfæren padel” ved, at padel-lænestol findes i Frankrig. Hvis vi formår at mangedoble demonstrationerne under store "gyldige" begivenheder, bliver vi mere og mere kendte. Og det er på dette tidspunkt, at de få modvilje vil stige.

Jeg håber, at vi kan vise vores disciplin næste år på Roland-Garros under Greenweez Paris Premier Padel Major. Der er allerede etableret kontakter i denne retning med FFT.

Mit ønske ville også være, at vi kan spille vores franske mesterskab under det gyldige franske mesterskab.

Generelt er alle handlinger til fordel for padel-lænestol vil være velkommen.”

Frank Binisti

Franck Binisti opdager padel på Club des Pyramides i 2009 i Paris-regionen. Siden padel er en del af hans liv. Du ser ofte ham turnere i Frankrig for at dække de største begivenheder i padel français.